Android Lollipop VS iOS 8

 

Android VS Apple
Android VS Apple

 FaizalMuslim, Kuala Lumpur –
 Pihak Google dan Apple dilihat terus bersaing sengit dalam membangunkan Sistem Operasi Smartphone melalui Android dan iOS mereka. Baru-baru ini, keduanya telahpun melancarkan versi Sistem Operasi tersebut.

Dengan pihak Google melancarkanAndroid 5.0 Lollipop dan Apple melancarkan iOS 8, bertepatan dengan kemunculan iPhone 6 dalam pasaran. Pihak Cirttericsm yang melakukan ujikaji bagi menguji Prestasi dan tahap Fleksibiliti Sistem Operasi terbaru terhadap Smartphone, berjaya mendapatkan hasil dari ujian yang dijalankan.

Berdasarkan hasil ujian tersebut,  Android Lollipop diklaim lebih memiliki tahap kestabilan sebanyak  0,2% dengan persentase crash rate 2,0%. Manakala, sistem operasi iOS 8 pula dikatakan lebih sering mengalami crash, dengan memiliki crash rate sebanyak 2,2%. Malahan, sistem operasi ios 8 dikatakan lebih lemah fleksibilitinya jika dibandingkan dengan ios 7 sebelumnya.

Bagi Android Lollipop pula,  sistem ini telah berjaya mendaki dengan sistem operasi yang lebih baik di antara platform Android yang lain, dimana Android KitKat 2,6 % crash rate dan Ice Cream Sandwich 2,6% crash rate.

Saat ini, Google berjaya menguasai keunggulan berbanding Apple dari segi sistem operasinya. Bagaimanapun, ketertarikan ramai pengguna dengan populariti Apple dalam pasaran telah menjamin pengukuhan jenama tersebut dalam persaingan.

Orait,

Apa Kata, follow saya di Instagram !
http://instagram.com/faizalmusllim

Juga, jom jadi friends di facebook !
https://www.facebook.com/faizalmusllim

Love You By Reward Me :

Revolusi Smartphone ‘ Xiaomi

omi

Mungkin ramai yang belum pernah mendengar nama syarikat ”Xiaomi di malaysia. So, oleh sebab itu saya nak cerita serba sedikit lah tentang Xiaomi ni.

Secara ringkasnya, Xiaomi adalah syarikat telekomunikasi berasal dari China yang mengeluarkan teknologi smarthphone mereka sendiri. Xiaomi digilai ramai setelah Hugo Barra bekas orang kuat Google menyertai Xiaomi pada 2013. Yang Menarik tentang smarthphone xiaomi adalah dengan menyediakan Smarthphone dengan Spesifikasi dan Kualiti yang tinggi dengan harga yang rendah. Itulah yang menyebabkan xiaomi semakin digilai oleh peminat gadget masa kini.

Model Mi3 adalah antara model yang paling digilai oleh pengguna smartphone dan model sebelumnya iaitu Mi2 telah pun terjual sebanyak 10 juta unit dalam masa 11 bulan tempoh jualannya.Percaya atau tidak, kualiti pembinaan model smartphone xiaomi adalah sangat baik dan setanding dengan jenama lain di pasaran.

Difahamkan, smartphone keluaran xiaomi dikilangkan di sebuah pusat pembuatan alat telekomunikasi yang terkenal iaitu Foxconn dan Inventec. Malahan, jenama seperti Iphone, Ipad, Blackberry juga dikilangkan di Foxconn.

Persoalannya …

Bagaimana harga smartphone Xiaomi murah ?

Berikut adalah strategi yang nampak mustahil, tetapi mereka berjaya!

1. Xioami memecah tradisi model penjualan dengan menjual secara e-commerce atau online. Produk baru tidak perlu inventori untuk disimpan. Pengguna perlu membayar kos penghantaran kerana penjualan on-line, mereka sudah jimat disitu.

2. Xioami juga memecah tradisi marketing. Mereka tidak perlu bayaran untuk promosi pengiklanan seperti syarikat lain. Mereka juga menggunakan strategi online dan perkongsian mulut ke mulut oleh pengguna smartphone mereka. Mereka berjaya rendahkan kos pengiklanan

Kesimpulannya,

Kos rendah + harga rendah + kualiti bagus
==> demand tinggi

Jika ingin meneliti dan membelek produk Xioami, anda boleh layari laman sesawang rasmi di sini : http://www.mi.com/my/

Moga bermanfaat. :)

Love You By Reward Me :

Inovasi Produk

innovation

Kali ini admin nak kongsikan beberapa inovasi yang sangat kreatif dalam pembuatan makanan. Mungkin ia akan memberikan idea segar kepada anda yang bergelar usahawan ataupun berlatar belakang seni bagi memajukan perniagaan dan kerja kreatif anda.

 

Bungkusan Mini Kek 

A


Kotak Telur

D


 

Blok Gula

B


 

Packaging Gula-Gula Getah

C1

C2

Love You By Reward Me :