Cipta Pemasaran Organik ‘.. Dengan Facebook Profile.

 

orga

 FaizalMuslim, Kuala Lumpur – 
Facebook Profile boleh diumpamakan sebagai LiveResume’ bagi setiap ahlinya di layar internet. Penyataan ini selaras dengan Alghorithm baru facebook yang memberi isyarat dengan menitikberatkan tentang security maklumat dalam aktiviti di media sosial.

Bukan itu saja, disiplin dalam cara membina networking juga diberi perhatian oleh pihak facebook dalam menyediakan sebuah platform yang lebih berintergriti dan profesional.

Kita sendiri  yang akan mencorak dan mewarnakan laman timeline kita tersebut. Jadikan Personal Facebook anda landasan untuk membina Kredibiliti seterusnya membina Keyakinan serta Kepercayaan rakan Media Sosial anda.

Seharusnya, kita perlu manfaatkan Personal Facebook untuk tujuan berikut :

.. Membina Reputasi
.. Membina Inpsirasi
.. Membina Follower
.. Membina Jenama
.. Membina Networking

Berikut pula Langkah Mudah’ yang anda perlu lakukan di Personal Facebook,

1.Maklumat Asas.
.. Reka Banner Timeline berdasarkan siapakah anda untuk dikenali.
.. Gambar Profile yang Jelas.
.. Isikan Nama Organisasi/Brand di bahagian INTRO
.. Penuhkan bahagian ABOUT dengan maklumat yang tepat.
.. Letakkan Link ke laman Web Official anda.

2.Kandungan Post.
.. Bina Post berkaitan kepakaran anda.
.. Kongsikan aktiviti seharian anda dengan Photo Menarik.
.. Tuliskan Posting yang Positif sahaja.
.. Upload Gambar anda bersama Pakar/Usahawan Selebriti dalam bidang anda.
.. Kongsikan Sumber Rujukan luar berkaitan kepakaran anda.
.. Buat Post berbentuk Survey@libatkan fans anda supaya memberikan idea dan pendapat.
.. Luangkan masa dengan FB LIVE, eratkan engagement dengan fans.
.. Upload Video untuk sampaikan maklumat dengan lebih berkesan.

3.Amalan Engagement
.. Like, Komen, Share Post Rakan lain.
.. Share Post Rakan dengan taq namanya dan letakkan caption yang sesuai.
.. Utamakan Private Message (PM).
.. Bantu promosikan servise/perniagaan rakan -rakan lain.
.. Berikan penghargaan kepada fans anda.
.. Libatkan diri dengan Group Facebook yang berkualiti.

 

GOOD LUCK!

 

 

.    .     .

JOM, Follow saya di Instagram !
http://instagram.com/faizalmusllim

Juga, dapatkan Tips – Tips Bisnes & IT di facebook !
https://www.facebook.com/faizalmusllim

 


 

Love You By Reward Me :

Analisa Facebook Tahun 2016′ yang anda perlu tahu !

 

fbanalytics


FaizalMuslim, Kuala Lumpur – Kuasa kepenggunaan Platform Facebook semakin mengukuh. Dimana peratus pengguna aktif bulanan Facebook terus mencatat peningkatan yang amat ketara. Angka yang dikeluarkan dalam laporan kewangan pada 2 November lalu telah mencapai angka 1.65 billion, meningkat 15% dari suku sama bagi tahun sebelumnya dan 1.51 billion melalui pengguna mobile,meningkat sebanyak 21% dari tahun sebelumnya.

m1

m2

Dari perspektif Pengguna aktif harian Facebook yang mengakses laman sosial tersebut setiap hari pula mencapai 1.09 billion, juga meningkat 16 peratus dari tahun lalu. Dari jumlah tersebut, 989 million daripadanya mengakses Facebook melalui platform mobile, meningkat 24%.

d1

d2

Paling ketara, kejayaan Facebook yang sangat bernilai adalah peningkatan mendadak dari segi pemilikan akaun facebook dimana telah mencecah lebih separuh daripada jumlah warga maya yang mengakses paling tidak sebulan sekali. Seperti yang dilaporkan oleh Quartz.
.

50

Sejak kebelakangan ini,Facebook begitu rancak melahirkan platform baru dan menambah baik feature dengan platfrom sedia ada bagi mengekalkan kesetiaan sambil menambah jumlah pengguna baru. Invention daripada facebook sendiri dapat dilihat melalui feature, instant Messenger,live video,Facebook Marketplace,y dan yang terbaru Free Basic internet .

.    .     .

JOM, follow saya di Instagram !
http://instagram.com/faizalmusllim

Juga, dapatkan Tips – Tips Bisnes & IT di facebook !
https://www.facebook.com/faizalmusllim

 


 

Love You By Reward Me :

SHOPPABLE TAGS’ Platform Terbaru Instagram.

shopFaizalMuslim, Kuala Lumpur –
 
Bermula 7 November ini, Aplikasi Instagram akan mengambil langkah Drastik’ dengan memulakan percubaannya melalui platform [ Instagram Shopping ]”. Boleh juga saya sebut sebagai Platform E-Commerce Instagram.

Dengan Mem’ Besarnya iaitu Facebook, yang telahpun memperkenalkan Platfrom terbaru mereka pada Oktober iaitu Facebook MarketPlace, maka pastinya Mem besar tidak akan biarkan Anak buahnya ketinggalan daripada keperluan dan Trend semasa.

Berbalik kepada Platform Instagram Shopping,
Proses Percubaan Platform terbaru ini melibatkan sebanyak 20 Jenama Perniagaan terpilih di US. Antaranya adalah, JackThreads, Abercrombie & Fitch, Coach, J.Crew, Kate Spade and Macy’.

Secara Ringkasnya, sebagai Pemilik Perniagaan/Jenama mereka boleh memaparkan sehingga 5 jenis Feature Gambar Produk dalam satu post melalui fungsi Tags.

TAP FIRST

Apabila Para Audience melihat post anda, mereka boleh klik pada button – Tap To View Product’ dan Pop up mengandungi nama item dan harga akan terpapar, dan mereka boleh terus klik untuk melihat Detail Item dengan image dan penerangan lebih jelas.

CHOOSE
CHOOSE

Menariknya selepas itu, jika audience ingin membeli mereka hanya klik pada nama item dan mereka akan terus dibawa ke laman e-Commerce pengiklan. Inilah Kelebihan yang dimahukan oleh pengiklan sebenarnya bagi memudahkan pengguna instagram melawat Laman niaga mereka tanpa disedari.

CHOOSE
VIEW ITEM

 

BUY
BUY

 

Feature terbaru ini tentunya memberi tambah nilai yang terbaik buat masa ini kepada pengguna untuk terus melekat dengan Aplikasi ini tidak hanya terhad sebagai Social Platform’ sahaja.

Melalui tempoh operasi selama enam tahun dengan pengguna aktif bulanan sebanyak 500 juta orang di seluruh dunia, langkah ini dilihat tranformasi Urgent’, berikutan trend pengguna media social kini yang dilihat menginginkan Option Kepelbagaian dan Fleksibiliti dalam Platform Media Sosial.

Tapi nanti dulu, jangan excited sangat ..
Platform terbaru instagram ini hanya hadir bagi pengguna iOS di US sahaja, dan bagi pengguna iOS dan Android di Sekitar Asia, Sabaq la no tunggu depa umumkan entah bila tak tau.. haha

.    .    .

JOM, follow saya di Instagram !
http://instagram.com/faizalmusllim

Juga, dapatkan Tips – Tips Bisnes & IT di facebook !
https://www.facebook.com/faizalmusllim

 

 

Love You By Reward Me :

Tingkatkan Follower Di Instagram

follow

Letakkan Hashtags Yang Popular

Hashtags adalah simbol# yang digunakan untuk mewakili sesuatu kempen,event dan perkara yang diuarkan oleh sesiapa sahaja secara meluas di instagram.

Penting untuk diketahui isu semasa samaada hiburan, sosial, politik, sukan dan lain-lain.Sebab utama adalah hashtags di dalam isu semasa akan sentiasa menjadi trendy samaada dalam Negara mahupun luar negara.

Contoh hashtags yang popular adalah seperti,
#love
#throwback
#prayfor
#photooftheday
#lonely
#Iamyourname

Penggunaan hashtags yang trendy akan meningkatkan status post anda di instagram dengan mudah.Bilangan hashtag pada post yang dicadangkan adalah maksimum 4 hashtags dan dibuat secara berurutan ke bawah. Elakkan menulis hashtags secara urutan bersambung, kerana ia membuatkan viewer berasa rimas dan tidak begitu menyukai post anda.

Bersambung …..

Selamat Mencuba ;)

Sekejap !

Apa Kata, sama -sama kita follow di Instagram !
http://instagram.com/faizalmusllim

Juga, jom jadi friends di facebook !
https://www.facebook.com/faizalmusllim

Love You By Reward Me :